Uit de Twentse gezondheidsmonitor blijkt dat 66% van de ondervraagden vindt dat hun huidige woning geschikt is om oud in te worden. Wonen is een ontzettend belangrijk onderwerp. Niet alleen voor de jongeren en de mensen die voor het eerst een huis kopen. Heb ook aandacht voor mensen die nu niet durven hun huis te verkopen. Uit angst dat ze torenhoge bedragen moeten neertellen voor een volgende woning. GroenLinks is positief dat er gebouwd kan worden in de Hof. Wij blijven onverminderd kritisch t.a.v. ongezonde ontwikkelingen.
Op dit moment is een starters- of sociale koopwoning slechts sociaal zolang de eerste bewoner erin zit. Verkoopt die zijn huis dan is het de markt die de prijs bepaalt. “Toekomstbestendig sociaal woonbeleid kan je het niet noemen”, meent William Sanchez. Na jarenlang aandringen van GroenLinks en andere partijen in de gemeenteraad, is er nu eindelijk ruimte voor meer (tijdelijke) huisvestingsoplossingen. Tijdelijke oplossing als alternatief voor een permanente huisvesting. Een gezond alternatief voor het niet hebben van onderdak.
Door de gigantische stijging van de huizenprijzen, zijn huur- en koopwoningen voor veel mensen met een middeninkomen onbetaalbaar geworden. “Ze verdienen vaak te veel voor een sociale huurwoning, maar kunnen door de hoge vraagprijs een koopwoning op hun buik schrijven”, is de constatering van William Sanchez. Oplossingen zijn niet makkelijk maar zijn wél voor handen. Louis Koppel en Charlotte Meiland (GroenLinks Noordwijk) hebben een plan ontwikkeld om de sociale huisvesting ook sociaal te houden. Het plan komt erop neer dat woningzoekenden met een lager budget alleen een huis kopen. De grond blijft in eigendom van de gemeente, dan wel een woningcorporatie. Er is een groot verschil met erfpacht. Die moet je in de hypotheek meefinancieren. Daar is hier geen sprake van”, zegt Koppel in een interview in het Leidsch Dagblad.
Een tweede oplossing kan er voor zorgen dat sociale koopwoningen ook daadwerkelijk sociaal blijven en niet door de eerste koper te gelde kan worden gemaakt. Wettelijk moet worden beschreven dat de sociale koophuizen er zijn voor huishoudens met een bruto jaarinkomen tussen de 35 en 60 duizend euro. „De woningen blijven voor de doelgroep behouden, omdat bij verkoop ook de nieuwe eigenaar aan de inkomenstoets moet voldoen.”
Tot slot, de huizenprijzen zijn afgelopen paar jaar dramatisch gestegen. Onze inkomens bijna niet. De verhouding woonlasten ten opzichte van ons inkomen is erg scheef geworden. Er is een landelijke organisatie opgezet door gemeenten genaamd Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN). Zij geven allerlei subsidies aan particulieren en ondernemers voor tal van zaken rondom huisvesting. De gemeente Hof van Twente is deelnemer. SVN geeft onder andere een extra lening aan starters van maximaal € 25.000 tegen gewone rente. Om kopers van sociale woningen te faciliteren kan de gemeente Hof van Twente de drempelhoogte van het aankoopbedrag van de woning ophogen. Een technische aanpassing die meer mogelijk maakt.