Afgelopen vrijdag reisde ik langs geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van hergebruik van industrieel erfgoed in Nederland. In een bont gezelschap van raadsleden, denktankleden, de projectgroep  en wethouder Meulenkamp.

Wat heb ik gezien? Bouwvallig leegstaand erfgoed. Oude fabrieksgebouwen, oude ijzerhutten of chemieopslag, omgetoverd tot een aantrekkelijke plek met verschillende functies. Het behoud van het cultuurhistorische karakter is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Een lust voor het oog. Wat indruk maakt zijn de verhalen die de gebouwen met zich meedragen. Die zijn minstens zo belangrijk voor het welslagen van Goor op Stoom.

De bijzondere verhalen van mensen die in de Stoomblekerij gewerkt hebben. Het geloof en de zingeving die de werkenden en inwoners van toen bezighielden blijven zo samen met de gebouwen bewaard voor de toekomst. De historie toegankelijk maken voor toekomstige generaties.

Toegankelijkheid heeft fysieke, sociale en economische betekenis. Sinds 1 januari 2017 is een goede toegankelijkheid voor bedrijven en openbare gebouwen verplicht. Mijn wens voor het Masterplan Goor op Stoom is dat alle partijen en ervaringsdeskundigen de handen ineen slaan om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. Over de knelpunten bij toegankelijkheid van gebouwen is veel geschreven. Ervaringsdeskundigen kunnen je verhalen vertellen dat het niet alleen gaat om het gebouw zelf. Net zo belangrijk is de weg hier naar toe.  Denk aan uw entrée en toeleidende paden naar de gebouwen. Dat gebruikers niet over klinkers, betontegels en hoge stoepen struikelen.

Genieten is van alle leeftijden. Het leven wordt mooier als er veel te genieten valt. Daarom willen we een sfeer scheppen waarin u het naar uw zin kunt hebben. Genieten is iets dat je samen doet. Oók samen met mensen met een beperking.

Tot slot, Europees onderzoek heeft uitgewezen dat een toegankelijk gebouw/bedrijf zorgt voor 20-25% meer klanten. Naast rolstoelgebruikers, ouderen, mensen die slecht ter been zijn, slechtzienden of slechthorenden kunnen ook moeders met kinderen uw gebouw in. Het gastvrijheidsgevoel verbetert binnen de horeca en de klantbeleving binnen de detailhandel krijgt een boost. Je kan er niet tegen zijn.

Bij GroenLinks telt iedereen mee. Wij laten niemand achter. Dat maakt het samenleven leuker, soms uitdagend en soms ingewikkelder. Daarom staan diversiteit, inclusie en gelijke kansen prominent in ons verkiezingsprogramma.

GroenLinks streeft ernaar een diverse en inclusieve beweging te zijn. De toegenomen diversiteit van de samenleving is zichtbaar bij GroenLinks als vereniging. Het kan nog kleurrijker worden. Doe mee, word lid. Volg ons op Facebook of mail naar: hofvantwente@groenlinks.nl