Sinds de uitbraak van het coronavirus willen veel meer mensen een huisdier. Door corona zijn mensen veel meer thuis. Voor velen is nu hét moment om een hond of kat te nemen. Ze hebben meer tijd om het dier op te voeden en een goede start te geven. Het is ook leuk om een wandeling met een hond te maken. Er is op sociale media een levendig discussie over dit onderwerp.

Goorsnieuws maakt melding van ergernissen over hondenpoep op de stoep en gevulde poepzakjes die als zwerfvuil op straat en in het buitengebied worden achtergelaten. Wandelaars constateren dat het aantal poepzakjes dat in de natuur achtergelaten wordt ook navenant toeneemt. Deze poepzakjes zijn vaak van het soort “duurzaam” dan wel “biologisch afbreekbaar”. Mensen denken waarschijnlijk dat ze deze poepzakjes met inhoud overal kunnen achterlaten. Hoewel deze zakken inderdaad biologisch afbreekbaar zijn, deze zakjes horen bij het grijze afval en niet bij het GFT-afval (bron: Twente Milieu).

GroenLinks vermoedt dat mensen soms niet goed op de hoogte zijn van hoe om te gaan met (huisdieren)poep in zakjes. Of weten dat hondenpoep schadelijk kan zijn voor andere dieren zoals koeien. Op internet lezen we dat heel veel hondenpoep eitjes bevat van parasieten, zoals  Neospora.  Neospora is een parasiet in hondenpoep. Als een zwangere koe gras eet of water drinkt dat in aanraking is geweest met hondenpoep, dan zal deze parasiet zich nestelen in de koe en dit kan een miskraam tot gevolg hebben. Voor de boer heeft dit ook nog eens extra economische schade tot gevolg, want geen kalf betekent ook geen melkproductie.

Tot slot, het is bekend dat de kostenpost voor de gemeente Hof van Twente voor vervuild verpakkingsafval in 2020 in de tonnen bedroeg. Het college overweegt dan ook serieus om in navolging van onder andere Borne en Hengelo de containers die aan de straat gezet worden te controleren op inhoud. Als er afval wordt aangetroffen dat er niet in thuishoort, wordt de bak niet geleegd. (bron: NieuwsuitDelden). Daarom stelt GroenLinks  vragen aan het college.