Betogers  spraken zich uit tegen de exploderende huizenprijzen, de stijgende huren in de vrije sector en het tekort aan sociale huurwoningen. Dit ondanks alle beloftes van verschillende kabinetten om het woonbeleid te verbeteren.

Tijdelijke huurcontracten, hoge huren, onbetaalbare koopwoningen, beleggers die hele wijken opkopen en oneindige wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Het is duidelijk: we zitten in een diepe wooncrisis en bijna iedereen wordt erdoor geraakt.

Als er nu geen radicale omslag komt, dan zitten we de komende vier jaren nog dieper in de crisis. GroenLinks vindt dat het tijd is om wonen als een recht en niet als een verdienmodel te behandelen. De wooncrisis is een politieke keuze, en het is aan de politiek om met oplossingen te komen. Maak wonen weer betaalbaar voor iedereen!

Het is wel gek dat heel veel partijen het eens zijn dat er gebouwd moet worden. Betaalbaar wonen staat er met grote koeienletters bij het beleid. Over de meeste oplossingen zijn we het met elkaar eens.  Bouw veel meer woningen, afschaffen van de verhuurdersheffing, bied jongeren garanties die verder gaan dan de Nationale Hypotheek Garantie of bied ze extra leningen aan. Zeer welkom. Maar dat zijn incidentele oplossingen die ons niet weghalen uit een opgaande prijsspiraal in de sociale huursector en in de vrije markt voor koopwoningen.

Daarom vindt GroenLinks dat ingrepen verder moet gaan.

  • Bouw veel meer betaalbare woningen. Dwing af dat projectontwikkelaars dan vooral meer betaalbare woningen bouwen.
  • Gemeente als opdrachtgever voor corporaties of coöperaties. Als de markt of woningcorporaties hun taak niet kunnen vervullen, dan moet de gemeente optreden als opdrachtgever. Maak concrete afspraken met corporaties of wooncoöperaties om betaalbare woningen bouwen.
  • Verlaag de huurprijzen in de vrije sector. Stel met een puntensysteem een maximumhuurprijs vast, zodat huurprijzen weer eerlijk zijn. Dat werkt in de sociale huursector al jaren, breidt het daarom uit naar de vrije sector.
  • Beperk de macht van (buitenlandse) beleggers. Huizen er zijn om in te wonen, niet om mee te speculeren. Daarom zijn we voor een woonplicht voor koopwoningen en voor opkoopbescherming. Beleggers die huizen doorverkopen moeten meer overdrachtsbelasting betalen.
  • Duurzame energie en warmte toegankelijk maken. De technologie en bouwtechnische maatregelen zijn voor handen. De juiste partijen samen brengen om de optimale keuzes te maken voor een energiezuinige woning met woongenot is de grootste uitdaging. Daar kunnen we wat aan doen. Laten we er samen voor gaan zitten.