Een groene container vol maden of een enorme stank na een paar dagen warm weer. Inwoners van Hof van Twente willen dat hun groenafval eens in de twee weken opgehaald wordt. Zo niet vaker. William Sanchez (GroenLinks) heeft dit standpunt verdedigd tijdens de raadsvergadering op de 3e dinsdag van september.
De gemeente stelt voor de inzameling van het afval aan huis op een andere frequentie te organiseren. Zodat onze inwoners (nogmaals) geprikkeld worden het afval te scheiden en de kosten van de afvalinzameling te verlagen. Met als voordeel dat de tarieven voor onze inwoners minder gaan stijgen.
Het gaat hier om een wijziging van de inzamelfrequentie huis aan huis (rest-, gft- en verpakkingsafval) van een 2-wekelijkse naar een 3-wekelijkse cyclus per 1 januari 2022. Een goed aantal inwoners liet aan GroenLinks per e-mail of via Facebook weten dat er niet getoornd mag worden aan het aantal momenten dat Twente Milieu onze groente-, fruit- en tuinafval (gft) ophaalt.
“Het is een experiment om te kijken of mensen hierdoor hun afval beter gaan scheiden en om de kosten voor de gemeenschap te verlagen’’, legt William Sanchez uit. ”Het is goed dat wij kritisch naar ons afvalbeleid kijken. Maar ook goed als de politiek gehoor geeft aan de oplossingen die onze inwoners aandragen. Op een warme dag trekt al dat keukenafval veel vieze beestjes aan, dat is echt niet aangenaam.” GroenLinks stelt voor dat een overgang naar een 3-wekelijkse cyclus voor de grijze containers en plastic afval haalbaar is. Voor groen afval moeten we rekening houden met de seizoenen en het weer. GroenLinks pleit daarnaast ook voor meer flexibiliteit bij plasticafval. Geuroverlast is de meest genoemde reden om plasticafval vaker aan te bieden. Bij tropische dagen kan Twente Milieu een extra ophaalrondje inlassen.
De kosten van het brengen van afval naar Reterra in Goor (voorheen Bruins & Kwast) blijft een bron van ergernis. Inwoners van de Hof van Twente vinden het raar dat zij moeten betalen voor het afvalbrengstation, terwijl in andere gemeenten inwoners 150 kilo afval gratis naar Twente Milieu in Hengelo kunnen brengen. Ook is er kritiek op de afstand. Vooral voor mensen zonder auto is Goor of Hengelo te ver weg. Ook het verplichte rondje-om-de-kerk op het terrein voor betaalde en gratis afval is niet makkelijk uit te leggen.
Gelukkig is het niet kommer en kwel in de Hof. Uit een kleine rondgang blijkt dat \onze inwoners best tevreden zijn en bereid zijn om afval goed te scheiden. En de inzet van onze kinderen tijdens het jaarlijks World Clean Up Day is zeer lovenswaardig. Wederom hebben ze met veel plezier zwerfafval opgeruimd in onze buurten. Chapeau!