In een democratie waarin de stem van het volk gehoord moet worden, is een vreedzame protestactie meer dan welkom. De vraag is wat moeten de overheden doen met deze protestacties? Gaan de besturen van de gemeente Borne, Rijssen-Holten en de Hof van Twente elkaar opzoeken?

GroenLinks vindt net zoals de PvdA en CDA dat bij energieprojecten met grensoverschrijdende effecten bewoners van buurgemeenten die in de grensgebieden wonen dezelfde positie krijgen in het participatieproces als de eigen inwoners. Het is bijna vanzelfsprekend, een dooddoener, je kan er niet tegen zijn. En toch gaat dat schijnbaar niet vanzelf in bestuursland. Je zou denken, tijd voor een nieuwe bestuurscultuur? Of gaan we bij de gemeenteraadsverkiezingen lokale partijen kiezen die zich vooral tegen windmolens afzetten en hun hoop vestigen op een toekomst met Waterstofenergie?

Ben heel benieuwd wanneer dat overleg plaats vindt en wat op de agenda staat. Gaan ze het hebben over het protest tegen de windmolens en de terugtrekkende beweging onder druk van de publieke opinie. Gaan zij het hebben over de kibbelende zusters TINA (There is no alternative) en NIMBY (Not in my backyard)? Of gaat het over de jongste zoon, GroeLi, die iedereen lastig valt met de vraagt: wat vindt u een acceptabel alternatief? Is dat 100x lage windmolens, is dat 100 ha zonneparken of gaan we letterlijk het licht en de kachel uit te doen in de Hof van Twente in de Nacht van de Nacht? Zijn we ook bereid om nog meer afhankelijk te worden van energie die elders opgewekt wordt?

GroenLinks heeft de wijsheid niet in pacht. Wij streven naar het opwekken van energie op een zo duurzaam mogelijk manier. Niet omdat wij willen, maar omdat het klimaat verandert. Iedereen heeft er een mening over. Die meningen moeten gehoord worden. Maar feit blijft, het gemeentebestuur en de voltallige gemeenteraad (in meerderheid van stemmen) moet de regie houden. De discussies en protesten die gaan komen, die verwelkom ik. Laten we het hebben over feiten, emotie, persoonlijke beleving en de dingen die we echt niet weten.

Laten we het ook hebben over alternatieven zoals het Klimaatverbond dat opperde. Ik ben het eens met Wethouder Henk van Zeijts (Lochem) dat de maatschappelijke tender een interessante vorm is om te komen tot voldoende opwekking van duurzame energie uit wind en zon. Hij zegt: “We streven naar de hoogst mogelijke maatschappelijke meerwaarde en de laagst mogelijke schade. Bij zon kan het om veel plekken in de gemeente gaan, bij wind is dat een stuk minder.”