Als het aan GroenLinks ligt, worden alle nieuwe kleine- en grote energieprojecten in de Hof van Twente 100% lokaal in eigendom en met bewonersparticipatie. Door zoveel mogelijk te streven naar lokale procesparticipatie denkt GroenLinks te komen tot breed gedragen keuzen in de soorten hernieuwbare energie die in de Hof opgewekt gaan worden en de locaties waar dit kan plaatsvinden.
Op 20 mei 2020 vergadert de gemeenteraad van de Hof van Twente tijdens een ingelaste digitale raadsvergadering over de Regionale Energiestrategie (RES) Twente. In de RES staat dat in 2019 het elektriciteitsverbruik van de Hof van Twente ongeveer 169 GigaWattuur (GWh) was. De autonome ontwikkeling in de komende decennia maakt dat de behoefte aan stroom met 25% zal toenemen. Op basis van de beschikbare cijfers en de gehanteerde berekening in de concept-RES betekent 50% van het elektriciteitsverbruik in Hof van Twente in 2030 ca.106 GWh. 50% groene energie is waar het college naar streeft in 2030.
GroenLinks vindt echter dat het college wel wat meer ambitie aan de dag mag leggen, als het gaat om de opwekking van duurzame energie. “Volgens onze eigen Routekaart moet de Hof energieneutraal zijn in 2035. Dat betekent dat je in de periode 2030-2035 minimaal 106 GWh extra groene energie moet gaan opwekken. “Hoe is dan vervolgens de vraag?” aldus William Sanchez, fractievoorzitter GroenLinks. Consequentie is dat je alle daken in de Hof van zonnepanelen zal moeten voorzien. Dit is trouwens een lang gekoesterde wens van GroenLinks.
Van GroenLinks mag er dus wel meer dan één tandje bij. “Met de ervaring van de lockdown vers in het geheugen hoop ik dat de samenleving in staat is om ook op korte termijn wat minder populaire keuzes te maken,” aldus Sanchez. In reactie op de RES geeft GroenLinks het college de opdracht mee om niet alleen regionale afspraken te maken over de ontwikkeling van het regionale warmtenet en een regionaal biogasnetwerk, maar ook afspraken te maken over een regionaal windenergienetwerk langs de A1 en A35. Naar het voorbeeld van Twence, kunnen de verschillende gemeenten de lasten en de lusten dan delen. Op deze manier is de gewenste landschappelijke inpassing niet meer een probleem van een individuele gemeente maar een gezamenlijk te dragen verantwoordelijkheid. En alle inwoners van Twente profiteren dan van deze opbrengsten van windenergie.