Veel zaken die spelen in de Hof worden op Europees niveau geregeld. En dat is maar goed ook. In de Hof werken we aan energietransitie, schoon beheer van lucht, water , bodem, flora en fauna en andere verduurzamingsmaatregels. En voor bijna al deze zaken komen richtlijnen uit de EU. Deze maand op 23 mei krijgen we weer gelegenheid om een nieuw Europees parlement te kiezen. Ook een kans om ons sterk te maken in Europees verband voor de klimaatdoelen. Een goed klimaat- en energiebeleid lukt alleen samen met de andere EU-lidstaten samen.

Nederlandse GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout is Lijsttrekker van de Europese Groenen. Dat biedt de mogelijkheid om op 23 mei groen te stemmen voor oplossingen van problemen op Europese en wereldschaal. Banken, vervuilde rivieren en vluchtelingen laten zich niet tegenhouden door landsgrenzen. Ook verduurzamen van de landbouw en stoppen met pesticiden moet Europees worden aangepakt. Want Europa moet groener en eerlijker worden. Bas schreef als wetenschapper mee aan de klimaatrapporten van de VN-organisatie voor klimaatwetenschap. Samen met de Amerikaanse politicus Al Gore wonnen zij in 2007 de Nobelprijs voor de vrede. In 2009 besloot Bas de politiek in te gaan, want hij vond dat er met alle kennis over klimaatverandering te weinig werd gedaan. Juist in Europa, want als je iets aan klimaatverandering wil doen moet je dat ook in Europa aanpakken. Naast milieu en klimaat zet Bas zich in voor een sociaal Europa. Zo werkt Bas aan voorstellen om banken te verduurzamen en belastingontwijking tegen te gaan. Als het aan Bas ligt betalen multinationals straks een eerlijk deel belasting over hun winsten. Redenen te over dus om op 23 mei te gaan stemmen voor een groener en eerlijker Europa!

Bas Eickhout: “Als wetenschapper kon ik niet langer aanzien hoe weinig de politiek deed om klimaatverandering aan te pakken. Ik kon niet langer toekijken hoe het voor bedrijven steeds goedkoper werd om te vervuilen, terwijl de lasten bij anderen terechtkwamen. Daarom besloot ik zelf de politiek in te gaan.”

Stemmen is belangrijk. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 ging maar 33 procent van de Nederlanders stemmen. Van de jongeren ging zelfs maar 18 procent stemmen. Terwijl jij kan meebepalen of Europa groen en sociaal wordt. Gelukkig zien we dat steeds meer mensen zich uitspreken. Overal in Europa gaan mensen de straat op en eisen actie van politici om klimaatverandering aan te pakken. GroenLinks staat er goed voor in de peilingen. Dat betekent dat we straks nog meer invloed kunnen hebben op Europees beleid.