Afgelopen zondag was de eerste zondag van Advent van het nieuwe kerkelijk jaar. Tijdens de kerkdienst stonden we stil bij wat het betekent om op weg naar het Kerstfeest te zijn. Advent staat namelijk dit jaar in het teken van vrede. Net zoals Jesaja, droom ik van een wereld waar mensen vrede met elkaar sluiten en samen optrekken. In de afgelopen weken zijn stukken en brieven van de lokale politieke partijen in de verschillende kranten en media te lezen. Bij de een is de toon wat gematigd en vertellend over wat zij voor ogen hebben met hun mede-inwoners. De ander is strijdlustig en kent vele scherpe kanten waardoor hun partij beter uitkomt dan anderen. Als wijze raad is mij meegegeven: “..ken je het spreekwoord de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet? Blijf bij jezelf. Laat zien dat GroenLinks een partij is van verbindend gedrag. Wij zijn de partij die op inhoud de toenadering zoekt en samen de weg voorwaarts maakt.”

Ik kijk vooruit want er zijn heel veel lichtpunten te vinden op weg naar het einde van het jaar. Allereerst, op 3 december vindt in samenwerking met het Stadslandbouw, stichting Okee en het Smartlappenkoor het startschot voor het mozaïekproject 100 jaar kiesrecht. Ellen Nauta en ik mogen de eerste stenen plakken op een prachtig ontwerp. Een ontwerp met veel symboliek over de kracht van vrouwen in de maatschappij.

Op 10 december is het de dag van de rechten van de mens. Ik nodig je uit voor een actie bijeenkomst t.b.v. Amnesty International. Om 19.30 uur beginnen we in de foyer van de Reggehof. Annelies Heeres en Wim Petersen begeleiden ons bij het ondertekenen van Amnesty brieven voor 10 jongeren die vervolgd worden. Daarna wil ik graag met jullie in gesprek over de vraag: Hoe gastvrij zijn we in de Hof voor vervolgde vreemdelingen en wat kunnen we daar samen aan doen? Aansluitend is de jaarlijkse GroenLinks kerstborrel. Leden, vrienden en sympathisanten van GroenLinks zijn van harte welkom om met ons het glas te heffen op een succesvol jaar.

Tot slot, een mooie afsluiting van het jaar. Claudia de Breij gaat dit jaar weer de oudejaarsconference verzorgen. Ze heeft 'democratie' als hoofdthema gekozen. De cabaretière vindt dat "de veilige ruimte tussen veilige meningen kleiner lijkt te zijn geworden".

Met vriendelijke groet,

William Sanchez

Fractievoorzitter GroenLinks HvT